قالب وافل چیست و چه کاربردی دارد؟ + قیمت

نمونه کارهای اجرا شده توسط شرکت زاگرس بنا

 

قالب وافل مهم ترین ابزار اجرای سقف وافل است که امروزه به دلایل فنی و اقتصادی در بسیاری از پروژه های بزرگ کاربرد دارد. در ادامه انواع قالب وافل و کاربرد هر یک بررسی می شود و همچنین نکاتی در مورد ابعاد و قیمت قالب وافل نیز بیان خواهد شد.

قالب وافل چیست؟

قالب وافل (waffle formwork) یک قطعه پلاستیکی در ابعاد و اشکال مشخص است که به منظور حذف بتن ناکارآمد در دال های بتنی استفاده می شود. بتن ناکارآمد به بخشی از دال بتنی گفته می شود که تحت تنش فشاری نیست و هیچ عضو کششی (میلگرد) را هم در خود نگه نمی دارد. حذف این بتن به لحاظ اقتصادی از یک طرف و به لحاظ سبک سازی سازه و کاهش جذب انرژی لرزه ای نیز بسیار اهمیت دارد.

در دهه اخیر برای حذف این بتن، ایده ها و طرح های مختلفی پیشنهاد شده که تنها تعدادی از آن ها به مرحله اجرا درآمده است. یکی از پرکاربردترین این راهکارها استفاده از قالب های پلاستیکی از جنس پلی پروپیلن با قابلیت چندین بار استفاده است که به قالب وافل معروف شده است.

وافل (waffle) در انگلیسی به معنی کلوچه با طرح پنجره ای است که به همین دلیل برای دال های مشبک و پنجره مانند استفاده می شود.

اجرای قالب وافلاجرای قالب وافل

 

تفاوت قالب وافل با قالب های یوبوت و کوبیاکس

همان طور که گفته شد از راهکارهای دیگری نیز برای حذف بتن ناکارآمد استفاده می شود که کاربرد قالب های یوبوت (U-boot)، کوبیاکس (Cobiax) و بابل دک (Bubble Deck ) در اجرای دال های مجوف از این دست هستند. تفاوت عمده این نوع قالب ها با قالب های وافل در دفعات استفاده از آن هاست. قالب های یوبوت و کوبیاکس در درون دال جای می گیرند و پس از بتن ریزی حفراتی را درون دال ایجاد می کنند و قابل استفاده مجدد نیستند.  اما قالب وافل به گونه ای طراحی شده که پس از اجرای بتن و سخت شدن آن قابل جداسازی و استفاده مجدد در جای دیگر می باشد. همین ویژگی باعث جذابیت اقتصادی قالب های وافل شده است.

 
مقطع دال بتنی با قالب یوبوت
مقطع دال بتنی با قالب یوبوت


برخی از مزیت های قالب وافل نسبت به قالب های یوبوت و کوبیاکس در زیر آمده است:

  • برای صرفه جویی در هزینه های ساخت قالب های یوبوت یا کوبیاکس اغلب از موادی با کیفیت پایین استفاده می شود که در برابر اشعه آفتاب حساس هستند. در حالی که در حین اجرا ممکن است چندین روز تحت نور خورشید قرار گرفته و در زمان حمل و نقل و نصب میلگردها دچار آسیب گردند. آسیب و شکستگی های قالب ها ممکن است باعث ورود بتن به درون قالب ها شده و بار مرده سقف را بر خلاف محاسبات افزایش دهد.
  • در اجرای دال های مجوف مانند یوبوت و کوبیاکس بخشی از بتن میانی دال حذف می گردد اما بتن کششی حذف نمی شود. با به کارگیری قالب وافل علاوه بر بتن میانی بخشی از بتن کششی نیز حذف می گردد. به همین دلیل سقف وافل نسبت به سقف مجوف حدود 20 درصد بتن کمتری نیاز دارد. به عبارتی دیگر به ازای هر مترمربع 200 کیلوگرم بتن کمتری استفاده می شود که از لحاظ اقتصادی و فنی بسیار حائظ اهمیت است.
  • قالب های وافل به دلیل اینکه چندین بار قابل استفاده هستند نسبت به قالب های درجا هزینه کمتری را برای اجرای هر متر مربع سقف تحمیل می کنند.

انواع قالب وافل از لحاظ عملکرد

قالب وافل نقش مهمی در اجرای سقف های وافل دارد به طوری که شکل و ابعاد آن عملکرد سقف را تعیین می کند. برای نمونه در اجرای سقف های وافل یک طرفه از قالب وافل یک طرفه و همین طور در اجرای سقف با عملکرد دو طرفه می بایست از قالب های وافل دو طرفه استفاده کرد. در ادامه با جزیئات این دو نوع قالب آشنا خواهیم شد.

 

قالب های وافل یک طرفه

قالب وافل یکطرفه به منظور اجرای دالی بکار می رود که قرار است بار مرده و زنده را در یک راستا منتقل کند که عملکرد آن چیزی شبیه به سقف تیرچه بلوک است با این تفاوت که از تیرچه های پیش ساخته استفاده نمی شود و خود قالب ها باعث شکل گیری تیرچه یا ریب (rib) می شوند.

 
مدلی از اجرای سقف با قالب وافل یکطرفه
مدلی از اجرای سقف با قالب وافل یکطرفه
 

ابعاد قالب وافل یکطرفه

قالب های وافل یکطرفه، عمدتا شامل یک سری قطعات پلاستیکی U شکل به همراه قطعات انتهایی هستند که در محل اجرا به کمک بست مخصوص به یکدیگر متصل شده و موجب تشکیل یک قالب یکپارچه مکعب مستطیلی می گردند. قالب وافل یکطرفه معمولا فاصله آکس به آکس 60 تا 70 سانتی متر را تامین می کند و با عمق 25 تا 30 سانتی متر با طول متغیر در دسترس است ضمن اینکه عرض تیرچه هایی که تشکیل می دهد بین 12 تا 14 سانتی متر متغیر است.

 
قالب وافل یکطرفه
قالب وافل یکطرفه
 

قیمت قالب وافل یکطرفه

قیمت قالب وافل یکطرفه بسته به دیتل اجرایی متفاوت است. هزینه اجرای سقف با قالب های وافل یکطرفه در هر متر مربع محاسبه می شود و در تخمین آن فاکتورهای بسیاری من جمله ابعاد قالب مورد استفاده، کیفیت قالب ها، موقعیت پروژه و موارد دیگر تاثیرگذارند. برای یک محاسبه سر انگشتی قیمت خرید قالب وافل یکطرفه به ازای هر متر مربع از 260 تا 270 هزار تومان متغیر است که بسته به شرایط می توانند خارج از این محدوده نیز باشد. ضمن اینکه دستمزد اجرا به صورت جداگانه محاسبه می شود.

 

قالب های وافل دوطرفه

قالب وافل دوطرفه همانطور که از نام آن پیداست در اجرای سقف وافل مشبک یا دو طرفه به کار می رود و در عمل باعث انتقال بار در دو راستا می شود. به عبارت دیگر بار زنده و مرده سقف به تمام تیرهای اطراف هر چشمه سقف انتقال می یابد. در سقف وافل دوطرفه از قالب های مکعبی شکل استفاده می شود که ابعاد دقیق و شکل مربعی آنها باعث بهینه شدن دال بتنی در پخش بار می گردد.

 
انواع قالب وافل دوطرفه
انواع قالب وافل دوطرفه


اساسا قالب وافل دو طرفه مانند یکطرفه با بست به قالب های مجاور متصل نمی شود اما شرکت زاگرس بنا برای اولین بار این امکان را در قالب های وافل تولیدی خود ایجاد کرده که قالب های مجاور به کمک بست به یکدیگر متصل شده تا دقت و کیفیت اجرا افزایش یابد.

قالب وافل دوطرفه نیز مانند یکطرفه پس از رسیدن بتن دال به مقاومت نهایی باز شده و در جای دیگر استفاده می شود. این مزیت چندبار استفاده شدن به کاهش هزینه تمام شده دال کمک زیادی می کند.

 
 
قالب وافل دوطرفه با بست اتصال محصول شرکت زاگرس بنا مانا
 
 

 

سوالات متداول

قالب وافل (waffle formwork) یک قطعه پلاستیکی در ابعاد و اشکال مشخص است که به منظور حذف بتن ناکارآمد در دال‌های بتنی استفاده می‌شود.

ابعاد قالب وافل یکطرفه: قالب وافل یکطرفه معمولا فاصله آکس به آکس 60 تا 70 سانتی متر را تامین می کند و با عمق 25 تا 30 سانتی متر با طول متغیر در دسترس است.
ابعاد قالب وافل دو طرفه: قالب های وافل دو طرفه معمولا در ابعاد 60*60*18 ، 60*60*25 ، 60*60*30 ، 80*80*28 ، 86*86*30 ، 90*90*33 ، 90*90*40 در بازار می‌باشند.

تفاوت قالب وافل یکطرفه و دوطرفه در عملکرد این دو می‌باشد، به گونه‌ای که قالب وافل یکطرفه بار را در یک جهت را انتقال می‌دهد و قالب وافل دوطرفه بار را در هر دو جهت منتقل می‌کند. بر همین اساس شکل قالب‌های دوطرفه مربعی شکل بوده و قالب‌های وافل یکطرفه به صورت مستطیل شکل می‌باشند.

قالب‌های وافل قطعاتی پلاستیکی از جنس پلی پروپیلن می‌باشند.

به‌طور کلی نمی‌توان از روی رنگ قالب در رابطه با جنس قالب اظهار نظر نمود و برای تست کیفیت قالب باید با استفاده از آزمایش‌های مربوطه به کیفیت قالب پی برد.

👈مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

روعن قالب وافل زاگرس بنا

روغن قالب وافل

ضرورت استفاده از روغن قالب وافل در اجرای سقف روغن قالب وافل و یا به عبارتی دیگر چرب کردن قالب وافل، قالب های پلاستیکی و قالب های فلزی با روغن به منظور سهولت در امر جداسازی آن ها از بتن صورت می گیرد. حتماً این موضوع را از تولیدکنندگان و فروشندگان قالب وافل در مورد قالب های پلاستیکی یک طرفه و دو طرفه وافل شنیده اید که قالب های وافل بدون نیاز به روغن و چرب کردن مورد استفاده قرار می گیرند. این ادعا کاملاً درست می باشد. اما ما نیز به عنوان تولیدکننده قالب وافل و پیمانکار سقف وافل

ادامه مطلب »
خرید قالب وافل یک طرفه

قبل از خرید قالب وافل یک طرفه این مطلب را بخوانید

می توان به جرات گفت یکی از اصلی ترین مراحل اجرای سقف وافل، خرید قالب وافل است. در مقاله های پیشین به طور مفصل مواردی مانند سقف وافل چیست، انواع قالب سقف وافل، طراحی سقف های وافل و چگونگی اجرای سقف وافل در پروژه ها را مورد بررسی قرار داده ایم. در حال حاضر نیز قصد داریم به مهمترین نکته ای که بسیاری از مهندسان و کارفرمایان را درگیر خود کرده است، یعنی چگونگی خرید قالب وافل یک طرفه، اشاره کنیم. خب، مطمئناً بعد از طراحی سقف وافل، یک طرفه یا دو طرفه بودن آن مشخص می شود. سپس در

ادامه مطلب »
خرید قالب وافل قفل دار

خرید قالب وافل قفل دار + مزایا و نکات مهم

خرید قالب وافل قفل دار می تواند در کیفیت اجرای سقف وافل تاثیر گذار باشد. قالب وافل قفل دار نوعی از قالب های وافل است که در آن ها قفل هایی تعبیه شده است که به وسیله این قفل ها قالب ها می توانند به راحتی در کنار هم فیکس شوند. در واقع این قفل ها از تکان خوردن و سر خوردن قالب های وافل در حین کار جلوگیری می کنند. استفاده از قالب وافل قفل دار موجب افزایش ایمنی بیشتر کارگران هنگام تردد، افزایش کیفیت کار و سایر مزایای فنی در اجرای سقف وافل می شود. قالب های وافل

ادامه مطلب »
تولید قالب وافل زاگرس بنا

تولید قالب وافل استاندارد و سفارشی

عرضه مستقیم قالب وافل : از کارخانه تا کارگاه تولید قالب وافل اولین مرحله از کل پروسه اجرای سقف وافل می باشد. قالب های وافل انواع مختلفی را به خود اختصاص داده اند و با توجه به نوع پروژه می توانند جنس و اندازه های متفاوتی داشته باشد. کیفیت بالا در تولید قالب بسیار پر اهمیت بوده است. به همین علت پیمانکار سقف وافل در پیدا کردن شرکت و یا کارخانه مورد نظر باید تمامی دقت خود را صرف نماید. همچنین پیمانکاران وظیفه دارند تا علاوه بر تامین قالب های وافل با کیفیت، به فکر قیمت قالب وافل و هزینه

ادامه مطلب »

3 دیدگاه ها

  1. […] هزینه ها همچون افزودنی های بتن و در نهایت خرید یا اجاره قالب ­­های وافل است. آگاهی از این موارد به شما این امکان را می­ دهد تا […]

  2. […] استحکام بیشتر سقف و با هدف بتن ریزی آسانتر و یکپارچه تر قالب وافل قفل دار طراحی و ساخته شده است. در هنگام چینش، این قالب ها در […]

  3. […] که به آن بتن نا کارآمد می گویند. حال با به کارگیری از قالب سقف وافل می توانید از استفاده از بتن ناکارآمد خودداری نمایید. […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *