روش طراحی سقف وافل دوطرفه و یکطرفه
سقف وافل بر اساس نسبت طول به عرض دهانه به سقف وافل دوطرفه و یکطرفه تقسیم بندی می شود که روش طراحی سقف وافل در هر نوع کاملا با دیگری متفاوت است. در ادامه با ما همراه باشد تا با اصول اولیه طراحی سقف وافل آشنا شویم. پس از خواندن این مقاله انتظار می رود با تفاوت ها و اصول طراحی سقف وافل یک طرفه و دوطرفه آشنا شوید.
نسبت طول به دهانه بیش از 2، عملکرد سقف را به در عمل به یک طرفه تغییر می دهد. اولین معیار برای انتخاب نوع سقف همین نسبت است که عموما بستگی به پلان معماری و نوع بارگذاری دارد. پس از اینکه نوع عملکرد سقف مشخص شد، بر اساس اندازه دهانه نوع اجرای آن نیز مشخص می شود. برای مثال سقف وافل یکطرفه، برای ابعاد دهانه 10 در 4 پیشنهاد بسیار اقتصادی تری نسبت به دیگر روش ها خواهد بود. شاید جالب باشد بدانید که در برخی از موارد پس از طراحی هم می توان نوع اجرا را تغییر داد. در ادامه به این موضوع نیز پرداخته می شود.
اساس طراحی سقف وافل یکطرفه با سقف تیرچه یونولیت یکسان است. معمولا برای طراحی این گونه سقف ها از یک سری جداول طراحی استفاده می شود. جز در مواردی که نیاز به مدلسازی و طراحی موردی باشد. جدول طراحی سقف وافل یکطرفه بر اساس دهانه می توان ضخامت، عرض تیرچه و عمق تیرچه و نحوه دقیق میلگرد گذاری را بدست آورد.
با تایید مهندس ناظر، سقف هایی که برای تیرچه یونولیت یا تیرچه بلوک طراحی شده اند نیز قابل اجرا با سقف وافل یکطرفه هستند. تنها با جایگزینی یونولیت با قالب وافل یکطرفه با ابعاد آکس به آکس 60 سانتی متر این امکان وجود دارد که از چند جهت به اقتصاد و اجرای سازه کمک می کند. در صورت جایگزینی سقف تیرچه یونولیت با سقف وافل یکطرفه، بتن به صورت یکپارچه ریخته شده و تیرچه ها به صورت درجا اجرا می شوند.
دراین حالت نیازی به تیرچه دوبل نیست و در عوض در محل های مورد نیاز از میلگرد بیشتری استفاده می گردد. این علاوه بر حذف دردسرهای مربوط به حمل و نقل و بالا کشیدن تیرچه های پیش ساخته است.
در جدول زیر مقادیر معمول سقف وافل یکطرفه با وزن مخصوص بتن 2450 کیلوگرم بر مترمکعب ارائه شده است.
تبدیل طراحی سقف تیرچه بلوک به وافل یک طرفه از مسائل بسیار متداول بین کارفرمایان محترم می باشد. این مساله تبدیل به یکی از چالش های اصلی شده چرا که تغییر نقشه فرایندی بسیار زمان بر است اما خوب است بدانید برای تبدیل تیرچه بلوک یا پلی استایرن به وافل یک طرفه هیچ نیازی به تغییر اساسی در نقشه های سازه ندارد.
برای تبدیل طراحی سقف تیرچه بلوک به وافل یک طرفه نیازی به تغییر مقاطع تیر و ستون و دیوار های برشی و حتی بارگذاری سازه نیست. به طور خلاصه شما فقط نیاز به تغییر پلان تیرچه به پلان وافل یک طرفه دارید. در صورت خرید قالب وافل یک طرفه از مجموعه ما تغییر نقشه شما به صورت رایگان انجام می گردد. این نکته فقط در نوع یک طرفه صادق است و سقف وافل دوطرفه نیاز به بررسی بیشتر در مقاطع و سازه دارد.
طراحی سقف وافل دوطرفه به منظور رفع نیاز معماری به دهانه های بلند و یا نیاز سازه ای به بارگذاری های سنگین انجام می شود. علاوه بر این با به کارگیری عملکرد دوطرفه و کاهش وزن مرده، تعداد ستون های مورد نیاز نسبت به روش های دیگر کمتر می شود. برای مثال در تصویر زیر محل حذف ستون ها در یک پروژه نمایشگاه خودرو با تبدیل روش اجرای سقف از تیرچه یونولیت به وافل دوطرفه را ملاحظه می کنید.
سقف وافل دوطرفه با یک سری ساده سازی ها، مانند دال مسطح قابل مدلسازی است. در واقع با بکارگیری الزامات آیین نامه ای و استفاده از روش قاب معادل (EFM)، طراحی سقف وافل دوطرفه تسهیل می گردد.
الزامات ACI برای طراحی دال های دو طرفه شامل موارد زیر است:
برای اهداف تحلیل و طراحی سقف وافل دو طرفه می توان آن را با سقف مسطحی با همان ممان اینرسی، وزن و ظرفیت برش پانچ معادل کرد. از ضخامت معادلی که از ممان اینرسی حاصل می شود می توان برای محاسبه سختی دال استفاده کرد که رابطه آن به شکل زیر می شود:
که در آن I ممان اینرسی تیرچه و b فاصله آکس تا آکس تیرچه ها است.
همچنین از ضخامت معادلی که از حجم و سطح بدست می آید برای محاسبه وزن دال استفاده می گردد:
که در آن V حجم تیرچه های درجا و A سطح زیرین آن است.
با شروع از فرض اولیه و بر اساس ضخامت های بدست آمده یک سری کنترل ها وجود دارد که بر اساس آن ضخامت نهایی دال، عرض تیرچه و عمق آن بدست می آید. این کنترل ها شامل کنترل برش پانچ، برش یکطرفه و کنترل خیر دال می باشد. البته اعداد بدست آمده باید در محدوده الزامات آیین نامه ای باشند. در جدول زیر مقادیر معمول سقف وافل دوطرفه با وزن مخصوص بتن 2450 کیلوگرم بر مترمکعب ارائه شده است.
سقف وافل بر اساس نسبت طول به عرض دهانه به سقف وافل دوطرفه و یکطرفه تقسیم بندی می شود که روش طراحی در هر نوع کاملا با دیگری متفاوت است.
اساس طراحی سقف وافل یکطرفه با طراحی سقف تیرچه یونولیت یکسان است و معمولا برای طراحی این گونه سقف ها از یک سری جداول طراحی استفاده می شود بجز در مواردی که نیاز به مدلسازی و طراحی موردی باشد.
طراحی سقف وافل دوطرفه با هدف رفع نیاز معماری به دهانه های بلند و یا نیاز سازه ای به بارگذاری های سنگین انجام می شود.
عرض تیرچه یا ریب (rib) در تمام طول تیرچه حداقل 10 سانتی متر باشد.
عمق کل تیرچه نباید از 3.5 برابر حداقل عرض تیرچه بیشتر باشد.
ادامه مطلب